Lyssna
Dela
Kontakt

El- och energiprogrammet

Gillar du att skruva, installera och programmera? El- och energi­programmet är för dig som är tekniskt intresserad och gillar att arbeta praktiskt.

En kille står vid ett elskåp med ett verktyg.

El- och energi­programmet vänder sig till dig som vill arbeta med el­installationer, system för automatiserad produktion samt energi-, miljö- och vattenteknik. Du lär du dig teori, produktion, installation och att kopplar ihop olika tekniska utrustningar för el- och energisystem. 

I utbildningen får du en bred teoretisk och praktisk grund där stor vikt läggs vid din personliga utveckling. Du tränar dig i att planera, genomföra, dokumentera och kvalitetssäkra arbetet med moderna metoder. Du lär dig också att bemöta kunder, ge service och att utföra arbete på både företag och i människors hem på ett professionellt sätt.

Kontakten med näringslivet är ett naturligt inslag under hela utbildningstiden, både genom praktik (arbetsplatsförlagt lärande), föreläsningar, studiebesök och uppdrag.

Inriktningar

El- och energiprogrammet erbjuder två inriktningar.

Automation

Du lär dig om planering, installation och drift av automatiserade produktionssystem. Du får till exempel kunskaper om att programmera robotar och andra styrsystem

Elteknik

Inriktningen elteknik lär dig att installera, underhålla och reparera elanläggningar, larm, tv- och datanät.

Vad kan jag göra efter utbildningen?

Efter utbildningen kan du börja arbeta direkt eller fortsätta studera. Det finns YH utbildningar inom till exempel robot så nära som i Jönköping. Via individuella val har du också möjlighet att få grundläggande högskolebehörighet för vidare studier inom universitet och högskola.

Direkt efter gymnasieexamen kan du jobba som automationstekniker, installationselektriker, tele- och kommunikationstekniker eller robottekniker.

Kurser i utbildningen

Programmet omfattar 2 500 gymnasiepoäng.

Poängplan

Certifierad utbildning

Utbildningen är certifierad till Teknikcollege Länk till annan webbplats. som en del i Teknikcollege Höglandet. Genom ett nära samarbete med ett 100-tal företag i regionen anpassas och utformas innehållet i utbildningen efter industrins framtida behov.

Bakom Teknikcollege står Industrirådet som består av ledande företrädare för svenska arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer inom industrisektorn.

Högskolebehörighet

Genom dina individuella val har du möjlighet att få högskolebehörighet direkt på programmet. För grundläggande högskolebehörighet krävs godkänt betyg i Svenska 2 och 3 samt Engelska 6.

Kontakt

Torbjörn Ahnell

Lärare gy allmänna ämnen
Telefon: 0383-973 41, 070-823 73 51
torbjorn.ahnell@vetlanda.se

Mikael Lindén

Gymnasierektor
Telefon: 0383-975 53, 072-141 27 58
mikael.linden@vetlanda.se

Eva Jacobsen

Studie o yrkesvägledare
Telefon: 0383-975 73, 072-552 84 10
eva.jacobsen@vetlanda.se