Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Vill du möta en värld full av smaker, färger, former och dofter? Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett omväxlande och praktiskt program för dig som vill utveckla dina kunskaper inom matlagning, service och entreprenörskap.
I utbildningen får du lära dig om restaurangbranschens olika delar, matlagning, servering, måltiden som helhet, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkoster och alkoholservering.
Restaurang- och livsmedelsprogrammet driver en egen restaurang som är öppen för allmänheten, Restaurang Gärdet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Där får du möjlighet att utveckla din förmåga att bemöta kunder och ge service. Under din utbildning får du vara med från det att råvarorna tas emot tills de serveras som färdig måltid.
Kontakten med näringslivet är ett naturligt inslag under hela utbildningstiden, både genom APL (arbetsplatsförlagt lärande), föreläsningar, studiebesök och uppdrag. Du kommer under ditt arbetsplatsförlagda lärande att få utveckla dina kunskaper hos din valda praktikplats.
Inriktning
Njudungsgymnasiet erbjuder inriktningen kök och servering.
Vad kan jag göra efter utbildningen?
Efter utbildningen kan du börja arbeta direkt eller fortsätta studera.
Utbildningen ger grundläggande högskolebehörighet. För grundläggande högskolebehörighet krävs yrkesexamen samt godkänt betyg i svenska nivå 2, nivå 3 och engelska nivå 2. Många utbildningar inom högskola kräver dessutom särskild behörighet. På yrkeshögskolan finns flera vidareutbildningar efter programmet.