Dela
Kontakt

Fordons- och transportprogrammet

Är du en fantasifull problemlösare och vill säkra ett jobb för framtiden? Fordons- och transportprogrammet är för dig som är intresserad av bilar och modern teknik.

I utbildningen som personbilstekniker får du kunskaper inom diagnostik, reparation och service av lätta fordon. Du lär dig felsökning på personbilar och skaffar dig kunskaper om hur du åtgärdar felen. Förutom elektronik får du också lära dig om karosseri, inredning, bromsar och andra mekaniska delar.

En personbilstekniker arbetar självständigt och är oftast specialiserad på vissa uppgifter. Arbetet kräver att du är noggrann, har tålamod och är serviceinriktad.

Vad kan jag göra efter utbildningen?

Efter utbildningen kan du börja arbeta direkt eller fortsätta studera.
Du kan bland annat jobba som personbilstekniker på bilverkstad, bensinstation eller däckverkstad. Du kan också jobba som kundtjänstmottagare eller försäljare inom fordonsbranschen.

Utbildningen ger grundläggande högskolebehörighet. För grundläggande högskolebehörighet krävs yrkesexamen samt godkänt betyg i svenska 2, 3 och engelska 6. Många utbildningar inom högskola kräver dessutom särskild behörighet. På yrkeshögskolan finns flera vidareutbildningar efter programmet.

Kurser i utbildningen

Lärling - kombinera arbete med studier i skolan

Som lärling får du möjlighet att lära dig ett yrke genom att kombinera arbete på en arbetsplats med studier i skolan. Det innebär att du går minst halva din gymnasieutbildning på en eller flera arbetsplatser.

Under ditt andra och tredje år kommer du att varva teoretiska studier och arbetsplatsförlagt lärande. Du läser två veckor på skolan och därefter två veckor på en arbetsplats.

Du kan läsa mer om hur det är att vara lärling, vilken ersättning som ges och vilka försäkringar som gäller hos Skolverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lärling - Handledarpärm

Information till företag som tar emot gymnasiala lärlingar

Programmets exasmensmål

Nedan finner du en länk som leder till examensmålen för Fordons- och transportprogrammet. Målen är en beskrivning av vad programmet syftar till och vilka kunskaper eleven ska få till sig genom undervisning och arbetsförlagt lärande.

Lärlingsutbildning

Fordons- och transportprogrammet på Njudungsgymnasiet bedrivs som lärlingsutbildning i årskurs 2 och 3. Nedan finner du en länk till Skolverkets sida om lärlingsutbildning.

Arbetsmiljöansvar

Arbetsmiljöansvaret för elever på praktik är delat mellan praktikplatsen och skolan. Nedan finns en länk till Skolverkets informationssida om arbetsmiljö för elever på praktikarbetsplats.

Handledarrollen

Handledarrollen är viktig för att eleven ska kunna utvecklas mot målen under sin praktik. Nedan finns en länk till Skolverkets webbaserade handledarutbildning.

Försäkringar

Eleven är försäkrad via kommunens försäkringar under sin praktik. Nedan finns en länk till kommunens informationssida kring elevers försäkringar.

Lärlingskalender

Kontaktuppgifter - Fordons- och transportprogrammet

Telefonnummer lärare: 0383-975 67

Mats Fransson

Johan Hagelberg

Telefonnummer lärare: 0383-973 21

Niclas Gustafsson

Stefan Karlsson

Telefonnummer verksamhetsutvecklare: 0383-976 94

Michael Åberg

Kontakt

Mats Fransson

Lärare gy yrkesämnen
Telefon: 0383-975 67
mats.fransson@vetlanda.se

Daniel Björketun

Rektor
Telefon: 0383-974 39, 072-528 84 25
daniel.bjorketun@vetlanda.se

Eva Jacobsen

Studie o yrkesvägledare
Telefon: 0383-975 73, 072-552 84 10
eva.jacobsen@vetlanda.se