Lyssna
Dela
Kontakt

Industritekniska programmet

Är du en teknikintresserad problemlösare som gillar att tänka nytt? Industritekniska programmet är en kvalitetsäkrad utbildning med goda kontakter inom näringslivet.

Industritekniska programmet vänder sig till dig som vill arbeta med exempelvis produktframställning, driftsäkerhet, underhåll och svetsning inom teknisk industri.

I utbildningen får du en bred teoretisk och praktisk grund där stor vikt läggs vid din personliga utveckling. Du tränar dig i att planera, genomföra, dokumentera och kvalitetssäkra arbetet med moderna metoder. Du lär dig bland annat om olika produktionsled, avancerade tekniska system, produktekonomi, användning av råvaror och energi och hur valet av material, metoder och teknik kan påverka människor och miljö.  

Undervisningen sker i stora, ljusa lokaler med moderna maskiner. Kontakten med näringslivet är ett naturligt inslag under hela utbildningstiden, både genom praktik (arbetsplatsförlagt lärande), föreläsningar, studiebesök och uppdrag. En stor del av din skoltid tillbringar du ute på olika industrier under din praktik.

Inriktningar

Industritekniska programmet erbjuder två inriktningar.

Produkt- och maskinteknik

Du lär dig om hantering av verktyg, industriella utrustningar och hur du hanterar och bearbetar olika material som används i produktionen. Du kan välja trä eller metall och till hösten 2021 planerar vi en ny utbildning mot verktygsteknik (inom inriktningen metall). Du kan läsa mer om den på utbildningens webbplats verktygstekniker.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Svetsteknik

Inriktningen svetsteknik lär dig olika svetstekniker och plåtbearbetning.

Vad kan jag göra efter utbildningen?

Efter utbildningen kan du bland annat jobba som verkstadsmekaniker, CNC-operatör inom trä och metall.

Via individuella val har du möjlighet att få grundläggande högskolebehörighet. Då kan du vidareutbilda dig till exempelvis produktionstekniker, CNC-tekniker och finsnickare.

Kurser i utbildningen

Certifierad utbildning

Utbildningen är certifierad till Teknikcollege Länk till annan webbplats. som en del i Teknikcollege Höglandet. Genom ett nära samarbete med ett 100-tal företag i regionen anpassas och utformas innehållet i utbildningen efter industrins framtida behov.

Bakom Teknikcollege står Industrirådet som består av ledande företrädare för svenska arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer inom industrisektorn.

Högskolebehörighet

Genom dina individuella val har du möjlighet att få högskolebehörighet direkt på programmet. För grundläggande högskolebehörighet krävs godkänt betyg i Svenska 2 och 3 samt Engelska 6.

Kontakt

Erik Wilhelmsson

Lärare gy yrkesämnen
Telefon: 0383-975 85
erik.wilhelmsson@vetlanda.se

Mikael Lindén

Gymnasierektor
Telefon: 0383-975 53, 072-141 27 58
mikael.linden@vetlanda.se

Eva Jacobsen

Studie o yrkesvägledare
Telefon: 0383-975 73, 072-552 84 10
eva.jacobsen@vetlanda.se