Lyssna
Dela
Kontakt

Hantverksprogrammet

Är du kreativ och gillar blommor, färg och form? Då kan inriktningen florist på Hantverksprogrammet vara något för dig.

Två tjejer håller i blombuketter och skrattar.

Som elev på hantverksprogrammet får du lära dig formgivning, material och arbetstekniker inom floristyrket. Inriktningen ger dig kunskaper i att kombinera olika material för att designa vackra kreationer som till exempel brudbuketter och vackra bordsdukningar. Som en del i utbildningen lär du dig också entreprenörskap, företagande och hur du exponerar i butik och dekor till stora event.

Kontakten med näringslivet är ett naturligt inslag under hela utbildningstiden, både genom praktik (arbetsplatsförlagt lärande), föreläsningar, studiebesök och uppdrag. Du kommer under ditt arbetsplatsförlagda lärande att få praktisera dina kunskaper hos din egna valda praktikplats i totalt 16 veckor.

Under "NYHET" kan du läsa om Hantverksprogrammets två olika inriktningar.

Vad kan jag göra efter utbildningen?

Efter utbildningen kan du börja arbeta direkt eller fortsätta studera. Via individuella val har du möjlighet att få grundläggande högskolebehörighet och yrkescertifikat.

Du kan till exempel jobba som florist i en blomsterhandel, handelsträdgård eller annat serviceinriktat försäljningsarbete.

Kurser i utbildningen

Nyhet!

Från höstterminen 2021 har du som läser Hantverksprogrammet möjlighet att välja två olika inriktningar. Valet görs till årskurs 2.

Hantverk Florist - under utbildningen lär du dig det du behöver för att arbeta som florist i en blomsterbutik. Du får även möjlighet att avlägga yrkesprovet genom Floristernas Yrkesråd, i årskurs 3.

Hantverk Florist-försäljning - du lär dig grunderna i floristyrket och inriktar dig mot försäljning genom kurser inom försäljning, service och inköp.

Certifierad utbildning

Floristutbildningen på hantverksprogrammet är en certifierad utbildning genom Floristernas Yrkesråd Länk till annan webbplats. och stöds av Euroflorist och Interflora.

Som en del i utbildningen får du möjlighet att genomföra Yrkesbeviset, ett yrkesprov som är framtaget av landets skolor för att sätta en gemensam nivå för ett godkänt examensarbete. En extern granskningsgrupp bedömer dina arbetsprover och avgör om du får Yrkesbeviset och blir godkänd som florist.

Högskolebehörighet

Genom dina individuella val har du möjlighet att få högskolebehörighet direkt på programmet. För grundläggande högskolebehörighet krävs godkänt betyg i Svenska 2 och 3 samt Engelska 6.

Kontakt

Kristin Elamsson

Lärare gy yrkesämnen
Telefon: 0383-975 24
kristin.elamsson@vetlanda.se

Daniel Björketun

Rektor
Telefon: 0383-974 39, 072-528 84 25
daniel.bjorketun@vetlanda.se

Eva Jacobsen

Studie o yrkesvägledare
Telefon: 0383-975 73, 072-552 84 10
eva.jacobsen@vetlanda.se